četrtek, 22. december 2016

Christmas market: Innsbruck ali München?

V začetku decembra smo se s prijateljicami čez vikend potepale tudi na božičnem sejmu v Innsbrucku, v Avstriji. Oddih je bil izjemno zabaven in prijeten, saj samo mesto nudi ogromno možnosti za zabavo, nakupovanje, ogledaš pa si lahko veliko lepih stvari.  Med drugim smo si ogledale stari del mesta, se zelooo dolgo zadržale (in zmrznile) na božičnem sejmu in pa seveda na veliko nakupovale (v Primarku, kje pa drugje🙈). 


Innsbruck
Te zanima katero mesto, München ali Innsbruck me je s svojim božičnim duhom bolj prepričalo? Beri naprej!

Osnovne informacije

Innsbruck
München je bavarska prestolnica, leži ob reki Isaar, v predgorju Alp. Skupaj ima okoli 1,4 milijona prebivalcev in je tretje največje mesto v Nemčiji. Innsbruck pa je tirolska prestolnica, ki prav tako leži ob reki (Inn) in v osrčju gora. Šteje okoli 130,000 prebivalcev, po velikosti pa zaseda peto mesto v Avstriji. Glede na to, da sta si po legi precej podobna, oba pa slovita tudi po tem, da imata v adventnem času enega najlepših božičnih sejmov v svojih državah, bo odločitev kar težka. 🙍

Potovanje

Glede na to, da sem se v obe mesti odpravila z avtobusom, bom začela s potovanjem. Obe mesti sta od Ljubljane oddaljeni okoli 400 km (kilometer gor ali dol😁), a traja potovanje do Innsbrucka veliko dlje, saj se celo pot žal ne moreš peljati po avtocesti, pa tudi cene avtobusa so dražje. Torej, en minus za Innsbruck.

Javni promet

Po drugi strani, pa je javni promet v Innsbrucku veliiiiko cenejši, kot v Münchnu. Po Innsbrucku vozijo trolejbusi (trole), po Münchnu pa S-Bahn in U-Bahn, ki sta v bistvu (nadzemna) in podzemna železnica. Dnevna karta za trolo v Innsbrucku (za eno osebo) stane okoli 4 evre, medtem ko sva morala za dnevno karto za dve osebi v Münchnu (le po Innenstadtu - čistem središču mesta) odšteti kar 13,60 evra. Načeloma so povezave v obeh mestih zelo dobre in omogočajo hitro premikanje po obeh mestih. Tokrat minus za München.


Innsbruck

Kaj početi?

München
Obe mesti ponujata veliko zanimivih možnosti, kaj početi. V Münchnu obvezno obiščeš Marienplatz, živalski vrt, stari del mesta, Olympia park (tako šoping center kot tudi dejanski park😂), vsi ljubitelji avtomobilov BMW Welt in muzej, nogometni navdušenci pa še Allianz areno.
Innsbruck vabi s čudovitim starim delom mesta, ulico, ki se imenuje Maria-Theresien-Straße (če v Innsbrucku ne najdeš nič drugega za počet, je to ulica, kjer se nahaja vse), priporočam pa ti še veličasten grad Ambras in seveda šoping center Sillpark. 😂 V tej kategoriji se je izjemno težko odločiti, saj sta obe mesti, s tem kar ponujata, na svoj način privlačni in zanimivi. Neodločeno.

In še ... Božični sejem! 🎄

V obeh mestih lahko najdeš vsaj 4, če ne več, različnih božičnih sejmov, vsak s svojo drugačno, inovativno ponudbo, edinstven pridih pa vsem doda tudi lokacija. Tudi tukaj bo izbira zelo težka. Povsod je lepo, svetleče, dišeče, magično in božično (edini plus za münchenski sejem bi bil, da sem tam jedla najboljši šmorn do zdaj, haha 🙈). Predlagam, da se kar sami odločite. Tu sta, oba čarobna,  Innsbruck in München. 🌟


Innsbruck
Šmorn v Innsbrucku (od tistega v Münchnu nimam slike, ga je prehitro zmanjkalo😂)

Pa končni rezultat?

Najprej minus za Innsbruck, nato minus za München, pa dvakrat neodločeno ... Težko se je odločiti. Iskreno bi rekla, da mi je Innsbruck v tem enkratnem obisku malo bolj prirasel k srcu. Verjetno zato, ker se v tako velikih mestih, kot je München, velikokrat počutim premajhno (ja, vem, smešno zveni, ampak je res) in se mi hkrati zdi, da nisem izkusila tistega pravega vzdušja, a vsak ima svoje mnenje. V München se vseeno vedno znova rada vračam. Vsakič izkusim, vidim, odkrijem kaj novega in se počasi zaljubljam tudi vanj. 

Innsbruck

München - Tollwood

München - TollwoodMünchen
22.12.16 / by / 0 Comments

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Išči