sreda, 19. april 2017

Kaj bi storila Jane Austen? | Prevod

Zmagovalka nagradne igre je TJAŠA HUBER! Prosim, da mi na privat sporočiš svoje podatke. ☺️ ❤
!! Članek je preveden !!

Za svoje iluzije o odraslosti krivim strupeno kombinacijo Disneyja in Seksa v mestu. Kot najstnici mi je v glavo vcepila megleno idejo, da se bom iz grdega račka prelevila v mirnega laboda, odraslo različico sebe. Lasje odrasle Jaz bi bili vedno lahkotni in bujni, oblačila pa glamurozna. Mislila sem, da se bojo vsa prijateljstva, moje družabno življenje kar zgodila, in da bom svojega princa na belem konju našla brez velikega truda.   

Seveda temu ni tako. Kar so bile nekoč sanje o popolnem videzu, danes pomeni »dan, ko moja oblačila na meni izgledajo dobro«, če se seveda potrudim, da se moji nogavici ujemata in se uspem izogniti madežem hrane na obleki. Odkrila sem, da pot do resnične ljubezni ni vedno položna, izkusila grenkobe politike na delovnem mestu in občutila izgubo prijateljstev, ki jih nisem dovolj cenila. Liki, ki sem jih hotela posnemati – od Belle iz Lepotica in zver (knjižni molj, pustolovska, čudoviti lasje) do Carrie iz Seksa v mestu (pisateljica, zabavna, čudoviti lasje), se niso izkazali kot dobri zgledi v nobeni od težavnih situacij. Ali mogoče potrebujem novo vzornico?

Elizabeth Kantor, avtorica knjige The Jane Austen Guide to Happily Ever After meni, da so nam »babje branje« in romantične komedije, v katerih prevladujejo opravljanje moških in osladne romance, postavile preslabe zglede za spoprijemanje s sodobnimi odnosi. Njena knjiga nam pokaže, kako namesto teh, za vzornice uporabiti junakinje Jane Austen. Torej, v želji, da bi tudi jaz dobila svoj srečni konec, bom Seks v mestu zamenjala za Prevzetnost in pristranost, s svojim obnašanjem pa bom poskušala posnemati Austenine junakinje. Kantorino delo bo postalo moja sveta knjiga.

Vodič več poglavij posveča romantičnim razmerjem. »Romantika je bila v času ustvarjanja Jane Austen modna muha intelektualcev,« pojasni Kantorjeva. »Pisateljica se iz romantične ideje ljubezni norčuje. Trenutek, ko moškega vidiš prvič v življenju in se odločiš, da bo on tisti, od katerega bo odvisna vsa tvoja sreča, prikaže izjemno satirično.«

Sem torej pri iskanju tistega, ki mi bo popolnoma zmešal glavo, počela vse narobe? »Ja,« pravi Kantorjeva. »Jane Austen je verjela v ravnovesje, mi pa smo preveč zašle v smer, kjer se sprašujemo »Ali je ta moški dober zame?« namesto, da bi se enostavno vprašale »Ali je ta moški dober? Je on oseba, ki jo spoštujem in ji lahko zaupam?« Austenova Disneyjeve romance nadomesti z zvezo, ki vključuje krhka, počasi rastoča čustva. »Ljubezen, ki jo Elizabeth najde z Darcyjem je dobra osnova. To ni hladna, nestrastna ljubezen. Elizabeth privlačijo njegova moralna načela,« doda.

Vodič svetuje tudi, da je potrebno negovati prijateljstva. Kaj bi Jane iskala v svojem prijatelju? »Iskala bi karakter. Karakter pomeni dobra načela in dober značaj,« pove Kantorjeva. »Sicer se to sliši čisto logično, a se mi zdi, da dandanes ljudje prijateljev ne iščejo na tak način.« Prav ima. Moja metoda izbiranja prijateljev temelji na zapletenem algoritmu, ki združuje ljudi, s katerimi sem živela na faksu, čigav stil oblačenja mi je najbolj všeč in kdo je ob delovnih dnevih največkrat prost za spontano srečanje v baru.« Kantorjeva meni, da bi si morala najti prijatelja, ki predstavlja »vzorno obnašanje«, kar pomeni dobra načela in samoobvladovanje. »To sta stvari, ki jih moraš iskati tako v prijatelju kot v partnerju.«

Vse to deluje malce preveč resno zame, ampak imam pa prijateljico, ki svojo družino in prijatelje vedno postavlja na prvo mesto. Prepričana sem, da bi se Jane strinjala s tem. Na njen trideseti rojstni dan sem se, v svojih zadnjih izdihljajih, da bi postala kot Jane Austen, prikazala pred njeno hišo, pripravljena, da ji povem, kako čudovita je. »Kje je Rachel?« vprašam neznanca, ki mi odpre vrata, ovit le v brisačo. »V vroči kopeli z ostalimi,« mi odgovori. Nisem prepričana, če bi Jane to odobravala. To je zagotovo nemoralno Pomisli na vse ljudi, ki bi jih lahko nehote zapeljala, ker se kopaš skupaj z njimi!
Kaj naj naredim? Kaj bi naredila Jane?


Naenkrat se zavem, da mi je vseeno. Ne morem se postaviti v kožo junakinje Jane Austen, saj v sodobnem svetu potrebuješ več kot dobra načela, da bi lahko obvladala svoje obnašanje. Prav tako to ni dovolj za tvoje prijatelje in ljubimce. Potrebuješ tudi malce nespametnosti. Odtihotapim se domov, obujem si svoje puhaste copatke in si, med sprejemanjem plitkega dela sebe, ogledam vse sezone Seksa v mestu. Ah, res imajo čudovite lase.

Vir: http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/books/features/what-would-jane-austen-do-7815084.html
Prevod: Ivona Pavić
19.4.17 / by / 0 Comments

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Išči