sreda, 3. maj 2017

Amsterdam od A do Ž | Travel Tips

Kar mi je pri Amsterdamu najbolj všeč, je to, da si lahko cel center ogledaš peš ali pa na kolesu in se na ta način veliko bolje spoznaš s samim središčem, kot pa v ostalih večjih mestih, kjer moraš za pot iz enega konca na drugega uporabiti podzemno železnico in nato te delčke nekako kar težko povežeš v celoto. Številni kanali in preko njih speljani mostički tako omogočajo res luštne sprehode, med katerimi ti delajo družbo pisane hišice in tulipani.Potovanje tja- Pred kratkim (sredi meseca aprila) je bila vzpostavljena nova letalska povezava Ljubljana-Amsterdam, in sicer z nizkocenovnim prevoznikom Transavia, ki ponuja res ugodne cene letov. Midva sva za povratno letalsko karto plačala vsak 54 evrov. Res ugodno, ane?

- Katja (Viva la vida blog) je v Amsterdam že 3x potovala z avtom in je z mano prijazno delila nekaj koristnih nasvetov o potovanju: "Traja okoli 14 ur, lahko so gužve pri Münchnu, Kölnu ... Splača se ustavit pri Münchnu pri jezeru, v Frankfurtu ... Super je, ker na Nizozemskem in v Nemčiji ni vinjete!"

Premikanje po mestu in okolici

Ker sem navajena na ljubljanske "trole", ki vedno zamujajo, cel sistem javnega potniškega prometa pa tudi ni ravno pohvalen, sem bila v Amsterdamu fascinirana na funkcionalnostjo celotnega sistema. Vse je do sekunde točno in odlično organizirano. Na vsake par metrov so turistične točke, ki ponujajo ogromno možnosti za turiste, med drugim pa prodajajo tudi spodnje karte.

- Za svojo ceno je Amsterdam & region travel ticket odlična ponudba. Na voljo so opcije za 1 (18,5 €), 2 (26 €) ali 3 dni (33,5 €) in v teh dneh se lahko neomejeno pelješ z vsemi javnimi prevoznimi sredstvi - avtobusom, tramvajem, metrojem in vlakom, ne le po Amsterdamu, temveč tudi njegovi okolici. Dosegljivi so nizozemska obala, kjut tradicionalne vasice, okoliški gradovi itd. Več si preberi tukaj. Vsekakor priporočam.

- Zelo podobna zgornji možnosti je karta Amsterdam travel ticket, ki pa ne vključuje prevozov v okolico. Po mojem mnenju se možnost "region" veliko bolj splača, saj zanjo doplačaš le par evrov. Ampak če imaš na voljo samo par dni in želiš dodobra raziskati le mestno središče, je ta karta prava izbira. (klik)

- I amsterdam city card vključuje neomejeno uporabo avtobusov, tramvajev in metrojev po Amsterdamu, poleg tega pa še zastonj vstop v nekaj najpomembnejših muzejev. Če te v Amsterdamu zanimata predvsem umetnost in kultura, si več preberi tu.

Celodnevna karta za tramvaj po mestu drugače stane 7,90 evra. Solidno.

Kje stanovati?

Midva sva si najela sobo prek AirBnB-ja, saj sva po nekaj dnevnem pregledovanju cen hotelov in hostlov ugotovila, da se to res najbolj splača. Medtem ko bi v hostlu za eno nočitev z zajtrkom plačala približno 50 € na osebo, je AirBnB ponujal sobe za isto ceno za dve osebi, sicer ponekod brez vključenega zajtrka, sta pa skoraj v vseh sobah na voljo čaj in kava. Hkrati pa lahko preko AirBnB-ja, če se včlaniš preko povabila, dobiš nekaj evrov travel credita - midva sva tako prišparala okoli 70 €. Za moje povabilo klikni tukaj.

Kaj si ogledati?


To je najtežja odločitev. Midva sva si kupila Amsterdam & region za 3 dni in sva vsak dan izbrala eno okoliško destinacijo. Tako sva si ogledala Zaanse Schans, Zandvoort aan Zee in Haarlem. Hotela sva še v Keukenhof, a nama je načrte prekrižalo slabo vreme.

Najin seznam ogledov:
- Madame Tussauds
- Begijnhof (Čudovit parkec, ki ga sama ne bi našla. Slučajno sem stala in nekaj slikala ravno na mestu, kjer, kot sem kasneje izvedela, neki prijazni domačin najraje parkira svoje kolo. Ko je videl, da sva par, nama je z največjim veseljem predlagal ogled tega skritega romantičnega parkca.)
- Zaanse Schans (tradicionalna nizozemska vasica s kjut hišicami, majhnimi parki in mlini na veter)
- Haarlem ( = "novi Amsterdam")
- Zandvoort aan Zee (nizozemska obala)
- EYE film museum (do tja se pelješ z brezplačnim trajektom)
- Red light district (+ peep show - 18+)
- Seks muzej (18+)
- Vondelpark
- obvezno slikanje pri "I amsterdam" znaku
- Floating flower market
- Jordaan district
- The fault in our stars bench
- Reypenaer Cheese house

Za vse zgoraj naštete atrakcije (razen mogoče Haarlema) ti garantiram, da so zagotovo vredne tvojega časa in denarja (vstopnine v muzeje so drugače kar drage, lahko bi rekla, da od 10 € dalje, razen Seks muzeja, ki stane 4 €), priročne nasvete za tono ostalih stvari, ki si jih še lahko ogledaš, pa najdeš tukaj.


Hrana

... je precej draga, če želiš jesti v restavracijah ali poskušati tradicionalno hrano. Najcenejše so fast food restavracije, ki jih najdeš na vsakem koraku (McDonald's, KFC, New York Pizza - mimogrede, naaajboljša pica z najbolj hrustljavim, a hkrati mehkim testom, ki sem jo kadarkoli jedla -, Burger King ...), in stojnice s hot dogi, burgerji in pomfrijem. Pekarno Ice Bakery - polno božanskih vafljev, palačink in mafinov - prav tako najdeš v vsaki ulici, imajo pa še Dunkin' donuts. Presenetljivo, sem na Nizozemskem velikokrat (razen enkrat v McDonald'su 😂) spila res dobro kavo. Približek naše kave z mlekom je Koffie verkeerd. ☕️

Tako, to je to. Upam, da sem ti potovanje vsaj malo olajšala ali pa te pritegnila k obisku tega čudovitega mesta. Za vsa ostala vprašanja mi lahko pišeš, z veseljem odgovorim! ❤️

👉🏼 Vse o moji izkušnji v Amsterdamu pa si preberi tukaj. 👈🏼
3.5.17 / by / 0 Comments

Ni komentarjev:

Objavite komentar

Išči