ponedeljek, 1. maj 2017

Mesto palačink, vafljev in tulipanov - ljubim te!

V trenutku, ko sva iz temačne centralne postaje Amsterdama prvič stopila v čudovito, s soncem obsijano dopoldne, sem vedela, da bo ta teden nekaj posebnega. Pozdravile so naju pisane hiške, o katerih sem tako dolgo sanjala, omamni vonj po sladkem pa naju je popeljal naravnost do prve izmed mnogih, za moje pojme sanjskih, pekarn, polnih sveže pečenih vafljev in majhnih puhastih palačink. Ljubezen na prvi pogled.


Prvi dan sva obiskala muzej voščenih lutk Madame Tussauds, kjer sva se zadržala kar dolgo in se neskončno zabavala. Z največjim veseljem sem pozirala z mojo ljubo Taylor Swift, pela karaoke z Adele in spila kavico z Georgeem Clooneyjem. Preostanek dneva sva izkoristila za spoznavanje mestnega središča in se dodobra nahodila, tako da sva zvečer dobesedno padla v posteljo.


Naslednje jutro je sledil izlet v Zaanse Schans (še prej pa seveda palačinke za zajtrk, haha), majhno sosesko severno od Amsterdama s številnimi mlini na veter in kjut tradicionalnimi nizozemskimi hišicami, v katerih so se skrivale trgovinice s spominčki, kavarnice, nekatere pa so bile celo preurejene v majhne muzeje. Popoldan sva se vrnila v center, kjer sem po celem dopoldnevu hoje (spet) dobila svoje zaslužene palačinke. Ja, vem, že 3 porcije palačink v dveh dnevih, pa kaj. 😂Tretji dan je bil moj najljubši - šla sva na obalo, v mestece Zandvoort aan Zee, kjer je sicer neustavljivo pihalo, a sva vseeno uživala. Privoščila sva si kavico ob morju in nabrala par školjk za spomin, nato pa se sprehodila čez mesto, ki mi je postalo všeč ravno zato, ker je v primerjavi z Amsterdamom tako majhno, a vseeno tako prikupno, z vsem, kar potrebuješ. Tu sva tudi pojedla daleč najboljši pomfri v celem tednu. Mimogrede, na Nizozemskem velja pomfri skoraj za nekakšno tradicionalno hrano. Na vsakem koraku lahko najdeš majhne take-away stojnice, ki za kar solidno ceno ponujajo sveže pečen krompirček z različnimi omakicami, najbolj klasična je Fritessaus, ki je zelo podobna majonezi. Priznam, tisti teden sem večinoma živela le od tega (in palačink). 🙉 Na poti nazaj sva se ustavila še v Haarlemu, mestu, ki vse bolj in bolj pridobiva naziv "novi Amsterdam". V resnici je kar podobno Amsterdamu, a vseeno na meni ni pustilo velikega vtisa.In koooončno je nastopil dan, ki se ga je Matic najbolj bal in izogibal - dan za šoping! Že ko sva prvi dan šla mimo ogromnega, šest nadstropnega Primarka, me je moral dobesedno zvleči stran, saj sva imela dogovor, da bo šopingu namenjen poseben dan. Po treh urah v Primarku, kjer so Matica na srečo odrešili kotički s free wi-fijem in polnilci za telefon, mi je pridno sledil še v Forever 21 (Ivona, nikjer ni za sedet, prosim, prosim, greva), NYX ("Matic, a misliš, da bi morala vzet to svetlejšo al ono temnejšo šminko?" - "Nimam pojma, a nista ista? Dej greva."), Mac in ostale trgovinice, iz katerih kar nisem in nisem mogla najti poti ven. Na koncu dneva sem bila srečna, da ga imam ob sebi, saj ne vem, koliko denarja bi brez njega drugače sploh ostalo na moji kartici. 


Po zasluženem počitku sva se naslednji dan dopoldne šla martinčkat v čudoviti Vondelpark, se milijonkrat slikala ob " I amsterdam" znaku (no, Matic je slikal mene) in se ustavila v Hard Rock Caféju, klasika. Popoldan sva se sprehodila še čez Red light district in si kasneje na stojnici v zabaviščnem parku privoščila ogrooomno palačinko. Odličen zaključek dneva.Preostala dva dneva sva si vzela bolj "na izi"; večino časa sva raziskovala majhne uličice, posedala v kjut kavarnicah, šla sva na pokušino sirov v Reypenaer Cheese (sama sicer nisem pretirano navdušena nad siri, a je zato Matic ogroooomen ljubitelj - predvidevam, da je to njemu predstavljalo nekaj takega, kot je v mojem svetu šoping), sprehodila sva se čez Floating flower market in seveda obvezno šla do klopce, kjer sta v Amsterdamu, v filmu The fault in our stars, sedela tudi Augustus in Hazel Grace. Ker je klopca tik ob kanalu, kjer vozijo turistične ladjice, so naju turisti smeje slikali, midva pa sva jim z veseljem dala "romantični material". 💏


V Amsterdamu sva preživela cel teden in ga kar dobro spoznala, a vseeno vem, da se bom tja še vrnila. To ogromno svetovljansko mesto s tako prijaznimi domačini, zanimivo kulturo in načinom življenja mi je v tem tednu res priraslo k srcu. Vesela sem, da od tam nisem nečesa le odnesla, ampak nekaj tudi pustila. V zameno za čudovite spomine je zdaj tam košček mojega srca. ❤️
1.5.17 / by / 6 Comments

6 komentarjev:

 1. Meni je Amsterdam ful blizu po duši <3

  Sem ga obiskala že 3x, vsakič z avtom in sploh ni tok stran <3 1 dan vožnje čez lepo Nemčijo in si tam <3

  Super je res, Nizozemska je zakon!

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ooo, z avtom? To bi bil res kul roadtrip! Tut men je ful prirasla k srcu, komi čakam, da grem nazaj! 😊❤

   Izbriši
 2. Ooo ful lepo - čudovite slike, super objava in kako velike lušte si mi naredila po obisku tega mesta. :) Upam, da ga bom enkrat uspela obiskat.
  Bom z veseljem prebrala še ostale objave. <3

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Hvala! Sej se res splača, ker je čudovito! ☺️💓🌷

   Izbriši
 3. Joj njihov pomfri! Božanski, prou obudila sem svoje spomine ob tvoji objavi. :) Ob obali je res lepo, ta muzej lutk sem pa samo od zunaj vidla na žalost. Sm vesela, da si se mela lepo. :)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Ooooh, me veseli!! ☺️ Če boš še kdaj šla, se ful splača! V bistvu se kjerkoli, kjer ga majo, splača it 😁 Hvalaa!! 😚

   Izbriši

Išči